title image

Over Hét Bouwbedrijf

Hét Bouwbedrijf heeft niet voor niets deze naam, we zijn namelijk geen gewoon bouwbedrijf. Wij leiden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zij-instromers op tot vakman in de bouw. We houden van ons vak en hebben kennis van zaken. En dit brengen we over op de leerlingen die we begeleiden. Met persoonlijke aandacht en geduld komen de leerlingen in hun werk steeds een stap verder. Ook worden ze weerbaarder. Met als uiteindelijk resultaat een diploma waarmee ze kunnen doorstromen naar een reguliere baan binnen de bouw.

Onze missie is om dit concept langzamerhand over het hele land uit te rollen en zo een grote groep mensen, door zinvol werk, weer een toekomst te kunnen geven.

Achtergrond

Oprichter van Hét Bouwbedrijf is Siebe Martijn Groenendijk. Hij heeft zelf altijd in de bouw gewerkt en tijdens de economische crisis in 2008 maakte hij even een zijstap als vrijwilliger in de zorg. Door deze ervaring besefte hij dat hij met zijn werk meer het verschil wilde maken. Martijn keerde vervolgens als als ZZP-er terug in de bouw en nam al vrij snel iemand met een WAJONG-uitkering aan. Dat legde de basis voor de huidige organisatie waarbij Martijn zijn passie voor het vak combineert met zijn betrokkenheid voor mensen die langs de zijlijn staan.

Veilige werkomgeving

Een veilige leer- en werkomgeving heeft bij ons niet alleen te maken met persoonlijke beschermingsmiddelen. Omdat we niet zomaar een bouwbedrijf zijn, is veiligheid ook op een andere manier voor de medewerkers essentieel. Voor hen is dat een plek waar ze, onder begeleiding van hun eigen voorman, alle vrijheid hebben om te leren en zelfvertrouwen op te bouwen. In een lege woning, zonder dat er opdrachtgevers over hun schouder meekijken. We hebben respect voor elkaar en met onze hulp leren ze niet alleen een vak, maar krijgen ze ook hun leven weer op de rit. Op tijd opstaan, afspraken nakomen en werken geeft hen niet alleen structuur maar, net zo belangrijk, ook weer vertrouwen in zichzelf.

Welke werkzaamheden?

De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat werkzaamheden in mutatiewoningen, voor woningbouwcorporaties en hun onderaannemers, voor onze medewerkers de meest ideale omgeving is. We werken daarbij met een cyclus van 6-8 weken en in die tijd wordt de lege woning van binnen gesloopt en weer opgebouwd. Deze opbouw geeft duidelijkheid en de kracht van herhaling zorgt ervoor dat ze specifieke werkzaamheden grondig leren. In de relatief korte periode komen alle disciplines (ruwbouw, afbouw, technische installaties etc.) aan bod. Voor een vakvreemde is het prettig om zich al deze onderdelen in een echte leeromgeving procesmatig eigen te maken. Ook als de leerling zelf kiest voor één discipline, begrijpt hij zo wel op welke moment in het project andere vakmensen hun werk doen.

Samenwerking

Onze samenwerking met UWV, gemeentes en zorginstellingen zorgen voor een continue instroom van nieuwe leerlingen. Daarnaast hebben wij, door onze jarenlange ervaring in de bouw, goede contacten opgebouwd met installatie- en aannemersbedrijven. Hierdoor kunnen wij ook altijd de uitstroom, in de vorm van duurzame plaatsingen, realiseren. Voor het inhoudelijke deel van het leertraject werken we nauw samen met twee andere opleidingsinstituten, het ROCvA en Bouwmensen.